Speleološka škola

Speleološki odsjek HPD Željezničar svake godine u proljeće organizira speleološku školu.

Škola je podijeljena na teoretski i praktični dio. Teoretski dio čine predavanja koja se održavaju jednom tjedno (uglavnom ponedjeljkom) u prostorijama Odsjeka, a vikendima se odrađuje praktični dio, odnosno odlazi se na jednodnevne ili dvodnevne izlete. Polaznici na izletima vježbaju tehnike savladavanja špilja i jama te se susreću s pojomovima koji se obrađuju na predavanjima.

Prvi izlet biti će posjet špilji i za njega nije potrebna nikakva specifična oprema ili tehnika. Nakon toga odlazi se na kompliciranije izlete na kojima se uči svladavanje vertikala, prvo na otvorenim poligonima, a kasnije u jamama. Svu potrebnu speleološku opremu (kaciga, rasvjeta, sprave za penjanje i spuštanje po užetu…) polaznici zadužuju u Odsjeku. Na kraju škole polaže se teoretski i praktični ispit te se stječe naziv speleolog pripravnik. Sa završenom školom, članovi Odsjeka mogu sudjelovati u speleološkim istraživanjima i otkrivanjima tajni podzemlja.

Škola uključuje:

  • 6 predavanja o svim aspektima speleološkog rada
  • Organizacija 5 dvodnevnih izleta u odabrane špilje, jame te na otvorene stijene
  • Godišnja članarina u Odsjeku
  • Godišnja članarina u Hrvatskom planinarskom savezu
  • Osiguranje od nezgoda
  • Potrebna speleološka tehnička oprema uz mogućnost posuđivanja opreme i nakon završene škole
  • Časopis Speleolog
  • Popust na spavanje u planinarskim domovima i na kupovinu planinarske, speleološke i druge opreme u specijaliziranim trgovinama

Informacije o speleološkoj školi biti će pravodobno objavljene na početnoj stranici početkom svake godine.

Osobe za kontakt:

  • Tomislav Kurečić, mob: 099 875 4120, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Nikola Hanžek, mob: 098 169 5825, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

5. vikend speleoškole - Crnopac (21.4. – 23. 4.2017.)

Ovaj vikend predstojao nam je posljednji teren školice. Odredište je ponovno bilo Crnopac – Željezničarski Eldorado za jame. Umanjeni za dva školarca, ali uz dovoljno starješina (Pješko, Buraz, Josip), prema običaju, okupili smo se ispred Ž-a. Budući da je u zraku ''mirisao'' snijeg  i vijesti su stizale o zabijeljenom Ćelavcu, a kombi je već bio obukao ljetne gume, testirali smo lance i uz malu intervenciju karabinera zaključili da smo spremni na ljutu zimu. Krećemo nešto iza 18h.

Opširnije...

4. vikend speleoškole - Crnopac 7.4. - 9.4.2017.

Po običaju, okupljamo se u 17:30 ispred Željezničara i spremamo se za 5. lutanje po kršu, ovaj put na Crnopcu. Uz koju pivicu, pripremanje opreme, čekanje onih koji kasne ili imaju ključeve, spremni smo i krećemo po planu, uz sat vremena zakašnjenja, oko 19 sati. Nakon obavezne stanke u dućanu, krećemo autocestom do Karlovca i dalje starom magistralom. Stižemo do Zvonimira u Gračacu gdje radimo pauzu i optimistično krećemo dalje na uspon, te uz grupno guranje auta stižemo do parkinga. Tamo smo se natovarili stvarima i krenuli osvajati brdo. Put je potrajao 30-45 minuta, ali došli smo do cilja koji je bio Tatekovo sklonište. Nakon kraće ture po kampu i druženja uz vatru povlačimo se u šatore.

Opširnije...

3. teren speleološke škole-Klana 31.03. - 02.04.2017.

Svaki vikend u speleološkoj školi za većinu polaznika je mali spektakl, tako je bilo i ovaj. Klana pored Rijeke, 31.03.-02.04.2017. Prognoza je bila obećavajuća, bez vjetra i padalina, dnevna temperatura oko 14C, noćna blizu nuli. Teren koji smo posjetili nalazi se na području Male i Velike jame kod Klane, te Male i Velike špilje, smještene nekoliko stotina metara prema jugozapadu od logora.

Opširnije...

2. teren speleološke škole 2017. - Panin kuk, Zrmanja

Drugi vikend speleoškolice, treći teren, a prvi višednevni izlet...

...se većinski odvio u kanjonu Zrmanje pod Panin kukom.

Opširnije...

1. teren speleološke škole 2017 - špilja u kamenolomu Tounj i Gorsko zrcalo

Dana 18.3. (subota) započeo je prvi teren ovogodišnje speleološke škole koji se sastojao od dva dvodnevna „izleta“. Prvi je bio u Špilju u kamenolomu Tounj gdje smo se naučili malo kretati i snalaziti u špilji, a drugi kod Gorskog zrcala gdje smo naučili neke osnovne tehnike penjanja. Ovako je sve to izgledalo.

Opširnije...

Speleološka škola SO HPD Željezničar - 2017.

Speleološki odsjek HPD Željezničar i ove godine organizira speleološku školu.

Škola se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski dio čine predavanja koja se održavaju jednom tjedno (ponedjeljkom) u prostorijama Odsjeka, a vikendima se odrađuje praktični dio. Tereni su najčešće dvodnevni, a na njima polaznici vježbaju tehnike savladavanja špilja i jama te se susreću s pojmovima koji se obrađuju na predavanjima. Osim tehnika opremanja i kretanja podzemnim prostorima na terenima se pobjeđuju strahovi od visina i mraka, od babaroga i medvjeda itd. Sklapaju se nova prijateljstva, grade ljudske vrline i timski duh. Dogovaraju brakovi…

Opširnije...

Sjećanje na Speleološku školu 2016.

Povodom skorašnjeg kraja godine vrijedi se osvrnuti na ovogodišnju  Ž-ovu  speleološku školu. Utisaka, znanja, fotodokumentacije, nacrta, lokacija, datuma i imena je mnogo, i teško je sve to skupiti i sažeti. Stoga Vam prenosimo sastojke za uspješnu speleološku školu.

Opširnije...

Speleološkola 2015

Prije koji dan i službeno je krenula ovogodišnja speleološkola. A kako je to izgledalo lani i što školarci moraju ove godine nadmašiti, pogledajte u video uradku :)

Započele prijave za speleoškolu!

Pozdrav dragi budući speleolozi,

pozivamo Vas na tradicionalnu speleološku školu Speleološkog odsjeka Željezničar. Škola će se održati u terminu od 07.03. do 21.04. Za potpunu prijavu potrebno je popuniti prijavnicu te poslati ju na navedenu email adresu. Plan škole također je objavljen te možete vidjeti kako će škola izgledati.

Prijave traju do 07.02.2016. Više informacija potražite na stranicama škole ili se možete također obratiti na navedene e-mail adrese ili nas potražite u našim prostorijama četvrtkom od 21 sat.

Bit će super, dođi i ti :)

Plan speleološke škole 2015.

Objavljen je plan ovogodišnje speleolološke škole, a možete ga preuzeti ovdje.

Nalazite se ovdje: Početna stranica / Aktivnosti / Speleološka škola