Produženo CRNopČENJE (30.05.-03.06.2018.)

Mjesec dana nakon prvog produženog vikenda, 2018. nas je nagradila s još jednim. Nešto malobrojniji nego prošli put, nastavili smo raditi gdje smo zadnji put stali. Istražili smo objekte na Crnopcu pronađene tijekom rekognosciranja za Praznik rada.

Opširnije...

Seminar o speleospašavanju (26.-27.05.2018.)

Protekli vikend, 26. i 27. svibnja, na HGSS-ovom  vježbalištu u Zagrebu, ''Žici'' održao se Seminar speleospašavanja i zbrinjavanja za speleološke udruge. Seminar je organiziran od strane Komisije za speleospašavanje HGSS-a, a voditelj seminara, Mario Blatančić, i kolege mu iz GSS-a zaista su se potrudili da vjerno prenesu kako to biva u stvarnim situacijama. No hajdemo od početka.

Opširnije...

Otok Zlarin (27.04.-01.05.2018.)

U razdoblju od 27.04. do 02.05. na otoku Zlarinu održan je međunarodni speleološki teren u organizaciji SOŽ-a, a u goste su nam došli speleolozi iz Francuske. Cilj terena je prvenstveno bio upoznavanje, druženje, razmjena iskusta i stvaranje temelja za buduće speleo pothvate s francuskim speleolozima. Naravno, bilo je i špiljarskih ciljeva. Plan je bio posjetiti postojeće objekte a nove nacrtati te ih snimiti 3D tehnologijom. Deveteročlana ekipa SOŽ-a bila je pojačana velebitašicom Gabi i estavelkom Anom, što je u kombinaciji s deset francuza činilo poprilično brojčanu ekipu od 22 speleologa.

Opširnije...

Početak sezone na Crnopcu (27.04. - 01.05.2018)

Sunčani produženi vikend jedna od ekipa SOŽ-ovaca odlučila je iskoristiti za posjet Crnopcu. Pošto nas se okupilo puno (oko 15-ak) odlučili smo se u subotu podijeliti u tri ekipe u potrazi za jamama.

Opširnije...

Sušik 01.05.2018.: With a little help from our friend

Na praznik rada nastavili smo sa sređivanjem nacrta ponora Sušik koje smo čekali još od prethodne akcije 06.01.2018. kada nam visoka voda nije dozvolila ulazak u objekt. Uz pomoć Vjetra brzo smo napredovali u glavnom kanalu čije pružanje smjerom  I-Z jednim dijelom prati pružanje okolnih geoloških struktura u vapnencima i dolomitima gornje jure. Nacrtano je tristotinjak metara te su pozicionirane točke za napredovanje u bočne kanale. Perspektive za nastavak istraživanja u ulaznim dijelovima predstavljaju dva desna („suha“) uzlazna kanala te upitnik u lijevom boku. Od krajnje točke mjernog vlaka u glavnom kanalu situacija se komplicira, a objekt se grana u petlju na više razina. Glavni aktivni kanal čija voda otječe u smjeru Drežničkog polja završava u sifonskom jezeru (zaron u prethodnim akcijama – minimalna dužina 44 m).

U ovo doba godine ponor vrvi životom. Osim pravih troglobiontskih vrsta poput izopodnih račića i kornjša zapazili smo brojne potočne rakove, vodenjake, daždevnjake, male ribe, šišmiše i jednu bjeloušku koja je zalutala do samog sifona.

Crtačka akcija i posjet ponoru su uspješno završeni. Sudjelovali su članovi SO HPK Sv. Mihovil i SO HPD Željezničar: Vjetar, Hanžek, Milena, Ivana, Tamara i Tomo.

Opširnije...

Vikend u Plaškom 10. i 11.02.2018.

Kako je običaj, s jutarnjim suncem okupili smo se u prostorijama Odsjeka te početak terena premjestili za šank u Radniću (pili smo kavu). Osim kratkog zaustavljanja oko Duge Rese (policija je zaustavljala), oko 10:30 bili smo u snježnoj idili okolice vrela Dretulje u Plaškom.

Opširnije...

Povratak u 1960-te

Četveročlana družina (Talaja, Valerija, Kiki i Zrinka) u četvrtak navečer brzinski se dogovara za jednodnevni teren dva dana kasnije, u subotu  14. travnja te još brže i rezolutnije skupljamo informacije o objektima koje ćemo istraživati. Dogovoreno je istraživanje i dovršavanje nacrta Rogića špilje u Perušiću. Shodno dogovoru nalazimo se u subotu u 7 ujutro u klubu i pakiramo opremu. Teren naglo i neočekivano dobiva novu dimenziju, jer proučavajući kartu Talaja i Valerija nailaze na nekoliko objekata u blizini ceste do Rogićeve pronađenih davne 1960-e i odlučujemo oživjeti povijest.

Opširnije...

Sušik 06.01.2018

Šestero članica i članova Odsjeka zaputilo se 06.01.2018. u Drežnicu s ciljem nastavka topografskog snimanja i sređivanja nacrta fosilnog kanala u ponoru Sušik.

Opširnije...

Ponor Sušik

U subotu, 14.10.2017., nakon okupljanja ispred Željezničara i brzinskog pakiranja stvari u kombi kreće se u smjeru Ogulina. U kombiju su od članova Željezničara bili Bančo, Stipe (Vuk) i Hanžek, a priključili su se i SKOL-ovci (Vesna, Nina i Darko?) koji su išli u Ogulin zbog monitoringa špiljskog sustava Đulin ponor-Medvedica. Plan Željezničaraca je bilo istraživanje u već lagano zaboravljenom ponoru Sušik čije se ime svako malo čuje i nađe u planovima, ali nikako da se organizira daljne istraživanje.

Opširnije...

Ravna Gora - 7.10.2017.

Subota 7.10.2017., 6:15 ujutro. Alarm zvoni bez milosti. Ustajem, pijem kavu i gibam do Ž-a gdje kratim vrijeme da se svi skupimo pijenjem čaja (jer sam kavu već popio). Nakon okupljanja peteročlane ekipe – Tila, Mea, Anja Lea i Vida, krećemo prema Ravnoj Gori ravno u 9:00. Malo prije Ravne Gore (Stara Sušica) nalazimo se sa šestim članom ekipe – Lovrom, koji dolazi iz Delnica. Još malo makadama te oko 11h krećemo cipelcugom prema traženoj lokaciji – jami uz cestu koju je Mea pronašla u nekom izletovanju ranije.

Opširnije...

Nalazite se ovdje: Početna stranica / Aktivnosti / Izvještaji