Od Sušika do Bjelolasice (8.12.2019.)

Dok svi mirno spavaju nedjeljom ujutro, šesteročlana ekipa od koje je jedna Milena koja izlazi iz noćne smjene i skupljamo ju po putu, a ostatak čili i odmorni Hanžek, Vuk, Sara, Nicola i ja (Valerija), zapućuje se u smjeru Drežničkog polja po zadnje metre u ponoru Sušik. Iako su nas htjeli demotivirati nekom tamo vodom koja je sigurno sad u ponoru, odlučili smo sami se uvjeriti možemo li ili ne možemo odraditi naše istraživanje. Po putu se opskrbljujemo tekućim zlatom (odležano Karlovačko) i promatramo zaravnjene površine na kojima ne vidimo vode, te se već zamišljamo svatko u svom kutu blatnjavog kanala.

Opširnije...

Nek se vidi raskoš na Crnopcu (25.-27.10.2019.)

Zabrijavanje na možda zadnji sunčani vikend na Crrnopcu krenulo je još prije dva tjedna. Kako se vrijeme pripreme za teren približavalo sve više ljudi je ušlo u loop euforije i odlučili se za Crnopačku raskoš. Krenuli smo u petak navečer, klasično, ne na vrijeme u postavi: Hanžek, Lea, Zrinka, Babić, Coki, Boltek, Josip, Mišur, Nicola, Vuk, Sara, Mrki i ja. Na putu do tamo slušali smo podcast Mrki koji srećom nije stao do Gračaca pa nismo morali trošiti radio.

Opširnije...

Crnopac (4-6.10.2019.)

Vikend 4.-6.10.2019. proveden je u istraživanju ranije nađenih objekata i rekognosciranju na Crnopcu.
U petak predvečer na put kreću Hanžek s Bilijem, Mrki, Kiki, Zrinka, Sara, Vuk, Lana i Ruđer s mlađahnom kujicom Burom, koja se prvi put suočila sa Crnopcem.

Opširnije...

Ponor Sušik (14.-15.09.2019.)

U subotu 14.9.2019. predvečer, oko 18h, skupio se tim ispred Željezničara kako bi otišli do ponora Sušik, gdje bi prespavali i idući dan odradili posao. Sudionici u ovoj akciji bili su Ivan Vidović, Kristijan Hmura, Matea Talaja, Nela Bosner i Nicola Rossi (ja). Do šumice nedaleko od ponora gdje postavljamo logor stigli smo oko 21h, tamo zapalili vatru, postavili spavaća mjesta i ostatak vremena sjedili uz vatru pričajući i praveći žar za roštilj.

Opširnije...

Dobar posao u Sušiku (20. i 21.07.2019.)

Ovaj puta dobar posao u Sušiku obavili su Vida, Tila, Nicola i ja (Vuk). Nismo se baš žurili, bilo je lipo vrime i laganini izlet pa smo stali malo pit kavicu u Karlovac i tako to. Na lokaciju smo došli nekad iza podne, podijelili se u ekipe i krenuli radit.

Opširnije...

Ravna Gora (29.09.2019.)

U pravo jesensko maglovito nedjeljno jutro, dana 29.09. 2019.,  osmeročlana postava sastavljena od iskusnih tragača (Mea, Milivoj i Boltek) u jednom vozilu i nešto mlađih, ali ne nužno i neiskusnih članova (Ruđer, Lea, povratnica Zrinka, Barbara i rudlavo stvorenje zvano Bura) u drugom autu, zaputila se put Ravne gore s ciljem pronalaska nekoliko objekata navedenih u Željezničarskoj arhivi. Potraga je završila uspješno, odnosno locirano je 4 od ukupno 5 potraživanih objekata.

Opširnije...

Nije sve u Crnopcu – speleologija oko Ogulina

Ovo je trebao biti izvještaj s Crnopca, ali pošto su gromovi odlučili opet navaliti na Crnopac Lea nas je zaustavila u tom pothvatu. I tako smo odlučili subotu ipak provesti speleološki i krenuli smo navalno i ambiciozno.

Opširnije...

Crnopac i crnopačko prigovaranje (23. - 25.08.2019)

Dana 23.8.2019. (petak), u reduciranom broju u odnosu na planirani, nas 5 krenulo je kombijem prema Crnopcu – Josip Dadić za volanom sa Zoranom Bolonićem kraj sebe, Stipe Tutiš i Nicola Rossi u srednjem redu i Mijo Đerek odzada. Josip i ja (Nicola) imali smo udarni plan za vikend u kojemu bismo odradili 4-5 jama, sve točno isplanirano, do zadnjeg detalja. Polazak iz Zagreba oko 20 – 20:30h. Uz par pjesmica za dušu u kombiju, put je dalje tekao bez greške.

Opširnije...

Logor Oaza, Crnopac (20.-25.06.2019.)

Iako je šampanjac ostao netaknut, istraživanja u jami Oaza rezultirala su velikim vertikalnim i horizontalnim uspjesima. Sve je krenulo u srijedu navečer 19.6. kada je i sam polazak bio u stilu daljnjeg odvijanja logora - prolongiran. Iščekujući Barbaru, dio ekipe napredovao je prema Bauhausu otkrivši da višenamjenska trgovina ima i hladno Daruvarsko za 6kn (uz člansku karticu 5!). Zatim jedan odmor u čekaonici željezničke stanice Gračac, gdje smo pokupili i osmog člana ekipe Lovru Lučeva u točno 1.15h u noći.

Opširnije...

Oaza (25.-26.05.2019.)

Tijekom vikenda 24.05.-26.05.2019. nastavili smo s istraživanjem Oaze. Ovog puta nismo težili spajanju jamskog sustava Crnopac, već smo skromno nastavili u drugim smjerovima. Jama s tisuću upitnika sama po sebi je dovoljan motiv. U jamu smo spustili nešto novog užeta kao pripremu za nadolazeći logor, a potom smo u dva tima krenuli s opremanjem i topografskim snimanjem novih dijelova te raspremanjem i topo snimanjem već poznatih upitnika u Zagorskoj horizontali. Nacrtano je stotinjak metara, a jama ide dalje. J

I ova istraživačka akcija je uspješno završena. Sudjelovali su članovi SO HPD Željezničar i SO PDS Velebit: Ivo Mišur, Stipe Maleš, Ivana Maradin, Danko Cvitković Pješak, Tea Selaković i Tomo Kurečić.  

Nalazite se ovdje: Početna stranica / Aktivnosti