Logor (9.8. – 18.8) – jama Oaza..jama Kita Gaćešina..Draženova puhaljka? Aha..jamski sustav Crnopac!

Možda bi umjesto ovog napisanog teksta bilo dovoljno staviti linkove s web portala, ili možda staviti isječak iz Dnevnika ili jednostavno sliku otvorenog šampanjca!!
No krenimo redom.
Što: 2. logor u 2019-toj u organizaciji SO HPD Željezničar
Kad:  9.8. – 18.8.2019.
Gdje: Jama Vjetrova
Objekt koji je bilo u planu istraživati: Jama Oaza
Objekti u kojima smo bili: Jama Oaza, Jamski sustav Kita Gaćešina – Draženova puhaljka
Sudionici:
SO Sniježnica: Anita Trojanović
Pod RB, Bugarska: Tsvetan Kosturkov, Efrosina Hristova, Filip Enchev, Pavlin Dimitrov, Delcho Topalov
SO Sv. Mihovil: Goran Rnjak, Aida Barišić, Teo Barišić
SKOL: Velimir Ivačić
SU Estavela: Maja Sulić
SO Želježnicar: Pavle Dugonjić. Pavao Babić, Sara Anđela Perić, Nicola Rossi, Eva Fućak, Lana Ðud, Lea Ružanovic, Danko Cvitković, Josip Dadić, Andrej Plevnik, Marta Štrkalj, Tila Medenica, Ivan Vidović, Nela Bosner, Stipe Maleš, Stipe Tutiš, Milena Njegovan, Nikola Hanžek
i naš Željeznicarski i crnopački prijatelj Neno Iglić iz Bibinja.

Ekipa iz bivka, foto: Anita Trojanović

Opširnije...

Jama Oaza (17.-19.05.2019.)

Tjedan se činio kao da nikad neće doći kraju, pogotovo jer već koji tjedan pokušavamo uhvatiti vikend bez kiše na Crnopcu. Iako je ovaj vikend bila najavljena, volja je bila jača, pa ni yrno, ni flowx ni ostali saboteri nisu uspjeli poremetiti plan.
Kuju se planovi otkad smo vidjeli koliko smo blizu Muda i Kite došli, pa se oformila isto tako raznolika ekipa da razbije taj misterij u podzemlju. Sa strane Kite napali su Teo i Aida, dok su sa strane Oaze išle jake snage SOŽ-a: Ruđer, Nicola, Milena i Matea te SOV-a: Ana i Marina.

Jezero gdje se skuplja Kitaška voda

Opširnije...

ČISTO PODZEMLJE U DRŽAVNIM BAZAMA PODATAKA!

S velikim zadovoljstvom javljamo važnu novost vezano uz inicijativu Čisto podzemlje: podaci o onečišćenim špiljama i jamama od sada su dostupni i na GIS portalima koji su dio državnog Informacijskog sustava zaštite prirode (ISZP). Sustav vodi Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP), a sastoji se od niza povezanih baza podataka o stanju okoliša na nacionalnoj razini. Svrha mu je objediniti podatke o bioraznolikosti i zaštiti prirode da posluže kao jedinstvena podloga u kreiranju, organiziranju, planiranju te cjelovitom upravljanju zaštitom prirode.

Više na linku: http://www.cistopodzemlje.info/news

Dobar posao u Sušiku - 02. - 03.03.2019.

U subotu 2. ožujka 2019. 6 članova SO Željezničara zaputilo se, oko 8h, prema ponoru Sušik, što je većini članova predstavljalo prvi ili drugi ovogodišnji teren. Do „logora“ nedaleko od ulaza u Sušik stigli smo oko 11:30h. Ostavivši na brzinu nepotreban teret, ubrzo smo produžili do ulaza u sam ponor gdje smo pripremili sebe i plan istraživanja. Obzirom da smo imali tri crtaća pribora, od kojih je jedan bio digitalni, formirane su tri ekipe – Lea i Lučev u jednoj,  Babić i Zrinka u drugoj te Stipe-Vuk i Nicola u trećoj. Na raspolaganju smo također imali dva ronilačka mokra odijela namijenjena ekipi (trećoj) koja će kroz vodu plivajući nastojati doći do prethodno nedostupnih kanala/dvorana. Ušli smo u špilju te došli do mjesta razdvajanja oko 13h. Dogovor je bio za 7 sati kasnije, oko 20h, na istom mjestu. Ekipe su se razdvojile te svaka svojim putem krenula istraživati i crtati.

Opširnije...

Prva pomoć i samospašavanje prije škole!

Mi volimo naše školarce i želimo da im razdoblje učenja novih tehnika i svladavanja poteškoća prođe što bezbolnije, vođeni tom idejom svake godine obnovimo (ne)znanje iz prve pomoći i samospašavanja!

Tečaj prve pomoći održali su (15.3.) naši HGSS-ovci Kiki, Ivo i Marko uz čiju pomoć smo se naučili zamotati od glave do pete, doslovno! Svi prisutni su učili kako odreagirati u slučaju nesreće, te kako sanirati uganuća, krvarenja i ostale moguće i nemoguće ozljede.

U četvrtak (17.3.) su na tunelu naši članovi vježbali tehnike samospašavanja. Kako je sastanak čekao jer je naša vjerna tajnica (Vida) objašnjavao ljudima kako se spasiti, morali smo ranije završiti. No, nitko nije ostao zakinut jer je u utorak (21.3.) vježba ponovljena za sve koji su je propustili u četvrtak ili su htjeli probati opet i utvrditi znanje. 

                                                         

Nalazite se ovdje: Početna stranica / Publikacije / Speleolog / Uncategorised