Članci

Nastavak istraživanja ponora Sušik

Od 5.-7. 09. skupina članova Speleološkog odsjeka Željezničar iskoristila je vrijeme prije jesenjih kiša za nastavak topografskog snimanja, istraživanja te fotografiranja ponora Sušik kod Jezerana. Iako je najavljena loša vremenska prognoza za vikend zabrinjavala (s obzirom na prijašnje ekspedicije tokom 2009. kada se zbog vremenskih uvjeta nije moglo niti pristupiti objektu) ipak je sve ostalo samo na tmurnom vremenu.

Na sastanku u odsječkim prostorijama dogoveren je nastavak topografskog snimanja „fosilnog kanala“ , povezivanju  „bypassa“ na kraju objekta te istraživanje novopronađenih kanala.  S obzirom da je u objektu radilo četiri crtaće ekipe, za relativno kratko vrijeme (cca 6 sati) posao je bio gotov. Topografski je snimljeno i fotografirano oko 400 m ponora Sušik te je time završeno topografsko snimanje glavnog kanala.  Dalibor Jirkal je preuzeo digitalno  uređivanje objekta te se nadamo skorašnjoj prezentaciji s fotografijama jer se radi o iznimno lijepom speleološkom objektu s mnoštvom bioloških i paleontoloških posebnosti. 

Članovi koji su sudjelovali: Dalibor Jirkal, Robert Rosić, Ante Sušić, Vlado Božić, Ivan Mišur, Ruđer Novak, Ivana Jerković i Josip Dadić.

 

Više fotografija sa ovog i prethodnih istraživanja Sušika pogledajte u našoj galeriji.