Speleološka škola

Speleološki odsjek HPD Željezničar svake godine u proljeće organizira speleološku školu.

Škola je podijeljena na teoretski i praktični dio. Teoretski dio čine predavanja koja se održavaju jednom tjedno (uglavnom ponedjeljkom) u prostorijama Odsjeka, a vikendima se odrađuje praktični dio, odnosno odlazi se na jednodnevne ili dvodnevne izlete. Polaznici na izletima vježbaju tehnike savladavanja špilja i jama te se susreću s pojomovima koji se obrađuju na predavanjima.

Prvi izlet biti će posjet špilji i za njega nije potrebna nikakva specifična oprema ili tehnika. Nakon toga odlazi se na kompliciranije izlete na kojima se uči svladavanje vertikala, prvo na otvorenim poligonima, a kasnije u jamama. Svu potrebnu speleološku opremu (kaciga, rasvjeta, sprave za penjanje i spuštanje po užetu…) polaznici zadužuju u Odsjeku. Na kraju škole polaže se teoretski i praktični ispit te se stječe naziv speleolog pripravnik. Sa završenom školom, članovi Odsjeka mogu sudjelovati u speleološkim istraživanjima i otkrivanjima tajni podzemlja.

Škola uključuje:

  • 6 predavanja o svim aspektima speleološkog rada
  • Organizacija 5 dvodnevnih izleta u odabrane špilje, jame te na otvorene stijene
  • Godišnja članarina u Odsjeku
  • Godišnja članarina u Hrvatskom planinarskom savezu
  • Osiguranje od nezgoda
  • Potrebna speleološka tehnička oprema uz mogućnost posuđivanja opreme i nakon završene škole
  • Časopis Speleolog
  • Popust na spavanje u planinarskim domovima i na kupovinu planinarske, speleološke i druge opreme u specijaliziranim trgovinama

Informacije o speleološkoj školi biti će pravodobno objavljene na početnoj stranici početkom svake godine.

Osobe za kontakt:

  • Kristijan Hmura, mob: 099 2001 990, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Ivan Vidović, mob: 097 737 0822, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

5. teren speleoškole - Crnopac (06-08.04.2018.)

Zadnji teren speleološke škole održan je za vikend 7. i 8.4.2018. uz standardni polazak u petak navečer. Par sati nakon polaska svi smo se našli u restoranu Kralj Zvonimir u Gračacu. Od tamo smo planirali u dvije ture kombijem odvesti se do druge okretaljke za odlazak do logora na Jami Vjetrova. U tome nas je spriječio snijeg koji je prekrivao cestu ubrzo nakon prve okretaljke.

Opširnije...

4. teren speleo škole - Klana (23. - 25.03.2018.)

Nakon blatnjave i jednodnevne Mandelaje, dočekali smo i neka bolja vremena. Nemilosrdne kiše i snijegovi su prestali pa smo napokon dobili priliku za pošteni, suhi cjelovikendnji teren.

Opširnije...

3. teren speleološke škole - Mandelaja (18.03.2018.)

Promjeni plana trećeg terena školice opet je kumovala nepogodna vremenska prognoza. Otkazivanju kompletnog vikenda, alternativa je bila Mandelaja. U nedjelju, 18.03.2018., u sedam sati skupili smo se ispred zatvorenog Radnića. Drugim riječima, provjera opreme, ljudstva i brzi pokret u smjeru Ogulina, u predio gdje se Gorski Kotar podmuklo tare o susjedu Liku. Jutarnje smo stvari obavili u lokalnom kafiću kojem sam zaboravio ime, za više informacija pitati Anju ili Valeriju (u maratonskom bivku unutra natukle ceh od 36 kuna). Živjele provincijske cijene pića! Parkiramo se kod željezničke stanice i spakirani pod vodstvom Nicole prelazimo onih nekoliko kolosjeka i još barem tri put toliko metara do same lokacije.

Opširnije...

2. teren speleološke škole - Panin kuk (09.-11.2018.)

Nakon jednotjedne odgode radi nepovoljnih vremenskih uvjeta, prvi višednevni teren speleološke škole 2018. s nestrpljenjem je dočekan  9. ožujka. U 17:30 počeli smo se skupljati u i ispred Radnića, te su se nešto nakon 18 h SOŽ-ov kombi i 4 auta zaputili prema Karinu, točnije kanjonu rijeke Bijele. 

Opširnije...

1. vikend speleološke škole 2018.

Zadnji vikend u ovoj veljači bio je za mnoge jedno veliko i novo iskustvo. Naime održali su se prvi tereni za sudionike ovogodišnje speleološke škole.

Opširnije...

Speleološka škola SOŽ 2018. II. obavijest

U tijeku su prijave na Speleološku školu SOŽ-a za 2018. godinu. 

Osmišljen je i objavljen Plan ovogodišnje škole koji možete pogledati ovdje.

Svi zainteresirani možete ispuniti prijavnicu i poslati voditeljima škole:

 Prijave traju do zaključno 13.02.2018. godine, a broj mjesta na školi je ograničen!

Speleološka škola SO HPD Željezničar 2018.

Speleološki odsjek HPD Željezničar svake godine u proljeće organizira speleološku školu. Škola ove godine počinje 19. veljače (ponedjeljak) prvim predavanjem, a završava 29. ožujka (četvrtak) ispitom.

Opširnije...

5. vikend speleoškole - Crnopac (21.4. – 23. 4.2017.)

Ovaj vikend predstojao nam je posljednji teren školice. Odredište je ponovno bilo Crnopac – Željezničarski Eldorado za jame. Umanjeni za dva školarca, ali uz dovoljno starješina (Pješko, Buraz, Josip), prema običaju, okupili smo se ispred Ž-a. Budući da je u zraku ''mirisao'' snijeg  i vijesti su stizale o zabijeljenom Ćelavcu, a kombi je već bio obukao ljetne gume, testirali smo lance i uz malu intervenciju karabinera zaključili da smo spremni na ljutu zimu. Krećemo nešto iza 18h.

Opširnije...

4. vikend speleoškole - Crnopac 7.4. - 9.4.2017.

Po običaju, okupljamo se u 17:30 ispred Željezničara i spremamo se za 5. lutanje po kršu, ovaj put na Crnopcu. Uz koju pivicu, pripremanje opreme, čekanje onih koji kasne ili imaju ključeve, spremni smo i krećemo po planu, uz sat vremena zakašnjenja, oko 19 sati. Nakon obavezne stanke u dućanu, krećemo autocestom do Karlovca i dalje starom magistralom. Stižemo do Zvonimira u Gračacu gdje radimo pauzu i optimistično krećemo dalje na uspon, te uz grupno guranje auta stižemo do parkinga. Tamo smo se natovarili stvarima i krenuli osvajati brdo. Put je potrajao 30-45 minuta, ali došli smo do cilja koji je bio Tatekovo sklonište. Nakon kraće ture po kampu i druženja uz vatru povlačimo se u šatore.

Opširnije...

3. teren speleološke škole-Klana 31.03. - 02.04.2017.

Svaki vikend u speleološkoj školi za većinu polaznika je mali spektakl, tako je bilo i ovaj. Klana pored Rijeke, 31.03.-02.04.2017. Prognoza je bila obećavajuća, bez vjetra i padalina, dnevna temperatura oko 14C, noćna blizu nuli. Teren koji smo posjetili nalazi se na području Male i Velike jame kod Klane, te Male i Velike špilje, smještene nekoliko stotina metara prema jugozapadu od logora.

Opširnije...

Nalazite se ovdje: Početna stranica / Aktivnosti / Speleološka škola